Odpustky pre duše v očistci

V dňoch od 1. do 8. novembra môžu veriaci získať úplné odpustky pre duše verných zomrelých v očistci.

Počas odpustkovej oktávy je potrebné nábožne navštíviť cintorín a aspoň mysľou sa pomodliť za zosnulých. Zároveň je nutné splniť i ostatné predpísané úkony:

  • prijať sviatosť zmierenia (krátko predtým, alebo potom);
  • prijať Eucharistiu (najlepšie v tent istý deň);
  • modlitba na úmysel Sv. Otca (Otčenáš, Zdravas, Sláva)

V priebehu 2. novembra je podmienkou na ich získanie nábožná návšteva kostola alebo kaplnky a modlitby Otčenáš, Verím v Boha a na na úmysel Svätého Otca.

Okrem týchto odpustkových úkonov je potrebné splniť tri vyššie spomenuté podmienky podmienky. Počas týchto dní treba vylúčiť akúkoľvek pripútanosť k hriechu, i všednému. Tieto odpustky sa dajú získať iba pre duše v očistci.

Odpustky sú odpustenie časného trestu pred Bohom za hriechy, ktoré sú už odpustené, čo sa týka viny. Dostane ho náležite pripravený veriaci v Krista za istých a stanovených podmienok pomocou Cirkvi, ktorá ako služobníčka vykúpenia [svojou] mocou rozdáva a aplikuje poklad zadosťučinení Krista a svätých. Odpustky sú čiastočné alebo úplné podľa toho, či oslobodzujú od časného trestu za hriechy čiastočne alebo úplne. Každý veriaci môže odpustky… získať buď pre seba, alebo aplikovať za zosnulých (KKC 1471).

zdroj: tkkbs.sk, dkc.kbs.sk