Nové názvy veľkonočných dní

So zmenou prekladu Rímskeho misála a jeho používaním (viac…) od 1.1.2022 sa zmenili aj zaužívané názvy veľkonočných dní. Zaužívané názvy ostávajú ako odporúčané, v nových a oficiálnych dokumentoch KBS sa však už budú uvádzať nové.

Viac o tom píše Imrich Gazda vo svojom článku:

Nové vydanie Rímskeho misála, ktoré sa na Slovensku pri svätých omšiach používa od 1. januára, prináša nové názvy dní Veľkého týždňa. Teda po novom Svätého týždňa.

Kvetná nedeľa sa mení na Palmovú nedeľu; Zelený štvrtok na Štvrtok Svätého týždňa alebo Štvrtok Pánovej večere; Veľký piatok na Piatok utrpenia Pána a Biela sobota na Svätú sobotu.

„V novom vydaní Rímskeho misála boli názvy týchto dní upravené presnejšie podľa ich latinského znenia. V zátvorke sa zároveň uvádza aj náš tradičný názov,“ vysvetlil pre Svet kresťanstva tajomník Liturgickej komisie KBS Andrej Krivda.

„V oficiálnych liturgických podkladoch sa budú v budúcnosti uvádzať novšie názvy, ale môžu a budú sa používať aj doterajšie tradičné názvy, ktoré sú používané celospoločensky a interkonfesionálne. Dôvod úpravy nie je nejaký hlboký ani teologický. Ide naozaj len o presnejší preklad názvov týchto dní podľa latinského znenia Rímskeho misála,“ zdôvodnil Krivda.

Gréckokatolícka cirkev bude aj naďalej používať označenie Kvetná nedeľa. Jednotlivé dni Svätého týždňa sú nazývané Svätý a veľký pondelok (utorok, streda…) až po Svätú a veľkú nedeľu Paschy.

Evanjelická cirkev augsburského vyznania taktiež používa pomenovanie Kvetná nedeľa (prípadne 6. nedeľa pôstna). Veľkonočné dni označuje klasickými názvami Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota a 1. slávnosť veľkonočná.

zdroj: Imrich Gazda/postoj.sk